Изложба живопис по повод 90 години от рождението на академик Светлин Русев откриват в Артцентър “Плевен”

Изложба живопис по повод 90 години от рождението на академик Светлин Русев откриват в Артцентър “Плевен”

Изложба живопис по повод 90 години от рождението на академик Светлин Русев ще бъде открита в Артцентър “Плевен” на 18 януари, от 17,30 ч. Ще бъдат подредени картини – масло и акварел, от личната колекция на Васил Илиев, който ще присъства на събитието. Експозицията ще представи близо 70 работи на големия български художник от Плевенския край, който напусна този свят през 2018 г. Събитието ще открие изкуствоведката Пламена Рачева.

Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Той е български художник, общественик, народен представител, колекционер, преподавател, академик на Българската академия на науките. Завършва живопис във ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. От 1975 г. е преподавател в Националната художествена академия в София и за повече от 60 години създава стотици картини в областта на монументалната живопис, стенописи и хиляди рисунки. От 1973 до 1985 г. е председател на Съюза на българските художници, а в периода 1985 – 1988 г. е директор на Националната художествена галерия.

Работи като живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Носител е на множество отличия и награди. Правил е редица изложби у нас и в чужбина. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина. Бил е два пъти народен представител от БСП.

През 2019 г. двете дъщери на акад. Светлин Русев – Милкана и Ралица Русеви, дариха личните му документи на Държавна агенция „Архиви“, каквато е била неговата воля. Архивът е разнообразен по съдържание и е с обем около 30 линейни метра, а обработката му ще отнеме години.